Exam Notification 2024

SAMPLE QUESTIONS OF ENGLISH FOR NDA EXAM

English is considered as an important subject in NDA examination. The second paper i.e. GAT of NDA examination contains 50 questions of English as part A of the paper.  The non mathematics students willing to go for army will be judged as per their English marks other than maths, from this we can assess the importance of English in NDA exam. The syllabus of English for NDA written is quite vast hence, it is important to practice as many questions as possible to crack the examination.

Here we are providing a set of some sample questions that will make you easy to understand the pattern and type of questions and question paper of NDA written examination.

 

Directions: Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error corresponding to the appropriate letter (a,b,c). If a sentence is free from error, your answer is (d).
  1. Kalidas is (a)/a Shakespeare(b) of India.(c)/ No error(d)
  2. The teacher as well as his students,(a)/all left  (b)/for the trip (c)/ No error(d)
  3. More you(a)/think of it, (b)/the worse it becomes. (c)/No error(d).
  4. Hasan plays (a)/ both cricket and billiards (b)/ at the national level (c)/ No error(d)
  5. My father gave me(a)/a pair of binocular (b)/ on my birthday (c)/No error(d)
Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
1. If strict security measures were taken, the tragedy might have been ………………

A)Removed

B)Controlled

C)Restrained

D)Averted

2.The deceased left…………… him two young children.

A)With

B)By

C)Behind

3.The statue …………….. a global symbol of freedom.

A)Stands for

B)Stands as

C)Stands against

D)Stands to

4.  A child is the future of a family…..nation.

a) Like a

b)  As well as of a

c)  Just as

d)  As a

5. The human mind seems to have built in………..against original thought.

a)  Interests

b)  Safeguards

c)  Prejudices

d)  Ideas

Directions: In the following questions, out of the four alternatives , choose the one which best expresses the meaning of the given word.
TEMERITY

a) Audacity

b) Simplicity

c) Paucity

d) Verity

WILY

Stupid

Cunning

Angry

Wise

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which is opposite to the meaning to the given word.
RELINQUISH

a) Vanish

b) Quench

c) Relish

d) Continue

INSIPID

a) Colourless

b) Dull

c) Tasty

d) Colourful

Directions: In the following questions, out of the four alternatives, only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

1.

a) Rejvenation

b) Rejuenation

c) Rejevanation

d) Rejuvenation

2.

a) Dysentry

b) Dysentery

c) Dysentary

d) Dysantery

Directions: In the following question, four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.
Roy keeps an open house on Saturday evening parties- you’ll find all kinds of people there.

a) Welcomes all members

b) Welcomes a select group of people

c) Keeps the doors of the house open

d) Keeps the gates open for a few persons

The police cordoned off the area after the explosion.

a) The police filed the whole area.

b) The police isolated the area

c) The police checked everyone in the area

d) The police did not allow anyone to leave the area.

The manager hesitated to assign the job to the newcomer as he was wet behind the ears.

a)  Drenched in the rain

b)  Unpunctual and lethargic

c)  Stupid and slow-witted

d)  Young and inexperienced.

Directions: In the following question, four alternatives are given, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
A building in which aircraft are housed.

a) Dockyard

b) Garage

c)  Hangar

d)  Granary

A short story based on your personal experience.

a) Anecdote

b) Fable

c) Parable

d) Legend

A former student of a school, college or university.

a) Scholar

b) Learner

c)  Alumnus

d)  Genius

Directions: In the following question, a part of sentence is underlined. Below the given alternatives to the underlined part at (a), (b),(c) which may improve the sentence . Choose the correct alternative; in case no improvement is needed your answer is (d).
She is quite well now, except a slight cold.

a) Except have slight cold

b) Except for a slight cold

c) Excepting a slight cold

d) No improvement

The commoner’s joined the king’s army at crushing the rebels.

a) Into

b) Without

c) In

d) No improvement

Directions: In the following question, a sentence has been given in Active / Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
The waiter filled the glasses with water.

a) The glasses filled with water by the waiter

b) The glasses were filled with water by the waiter

c) The waiter was filled the glasses with water.

d) The water were filled in the glasses by waiter.

She took the dog for a walk.

a) The dog was taken for a walk by her.

b) The dog took her for a walk.

c) The dog was took for a walk.

d) The dog took a walk by her.

He was driving the car so fast that it skidded on the snowy road.

a) The car was driven by him so fast that it skidded on the snowy road.

b) The car was being driven by him so fast that it skidded on the snowy road.

c) The car had been driven by him so fast that it skidded on the snowy road.

d) The car has been driven by him so fast that it skidded on the snowy road.

They will laugh at you.

a) You can be laughed at by them.

b) You may be laughed at by them.

c) You will be laughed at by them

d) You will have been laughed at by them.

Trespassers shall be prosecuted.

a) The authorities can prosecute trespassers.

b) The authorities shall prosecute trespassers.

c) The authorities may prosecute trespassers.

d) The authorities may prosecute trespassers.

Directions: In the following question, a sentence has been given in Direct / Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Direct/Indirect.

Moti asked Gangu whether the latter was in his senses.

a) “Hey Gangu, are you in your senses now ?” asked Moti.

b) “Gangu, have you lost your senses ?” asked Moti.

c) “Gangu, are you in your senses ?” asked Moti.

d) “Are you senseless , Gangu ?” asked Moti

He said that we are all born to die.

a) He exclaimed.”We were all born to die”.

b) He said, “We were all born to die”.

c) He said, “We all are born to die”.

d) He said, “ We all have been born to die”.

He said to me, “ I grew these carrots myself”.

a) He told me I grew these carrots myself.

b) He told me that he grew these carrots himself

c) He told me that he had grown those carrots himself.

d) He told me that he grew those carrots himself.

Shankar said, “I know what it is to be depressed.”

a) Shankar said that she knew what it is to be depressed.

b) Shankar knows what it is to be depressed.

c) Shankar is depressed she said.

d) Shankar said that she was knowing what it was to be depressed.

“Who now,” they asked, “will listen to our troubles and protect us from the crocodiles?”

a) They had wanted to know who would listen to their troubles and protect them from the crocodiles.

b) They had wanted to know who then would listen to their troubles and protect them from the crocodiles.

c) They had wanted to know who will now listen to their troubles and protect them from the crocodiles.

d) They had wanted to know who will listen to their troubles and protect them from the crocodiles.

Directions: In the following question, the first and the last sentences/parts of the passage/sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named P,Q,R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the passage/sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

S1 . Fires in the steppes or bushes scared humans earlier.

P) Gradually, they learnt to appreciate the power of fire.

Q) It gave them light and warmth and kept away wild animals.

R) About 700000 years ago, humans, started fire accidentally by lightning.

S) They could harden the tips of wooden spears and cook meat in it.

S6. Soon they learnt to produce fire by striking Flintstone and pyrite with each other or by rubbing lumbers.

P) PQRS

Q) QRSP

R) QSPR

S) PQSR

S1. There are lot of ways to communicate: speaking, singing, clapping, hooting.

P) Even animals communicate with one another.

Q) Only humans can express their thoughts and feelings in words because of our superior brain.

R) Both humans and animals also communicate through body language.

S) But their ways differ from the humans.

S6. Sometimes we don’t use words but make gestures (like traffic signs) or simple movements of the hand in order to communicate.

P) PQRS

Q) PSQR

R) PRSQ

S) QPRS

S1.Egotism is the most common fault of mankind.

P) However, with time it becomes an exaggerated form of self display.

Q) It is the product of a perfectly natural desire to display oneself.

R) This is necessary as it impairs the personality and frustrates all efforts at self improvement.

S) Beyond any shadow of doubt, it is a defect that ought to be constantly hunted down, and scotched.

S6.One should always be on guard not to give into egotism.

P) PQRS

Q) QPSR

R) RSPQ

S) PSRQ

S1.When the impressionists.

P) they made them look like

Q) everyday and often putting

R) people you would see

S) painted pictures of people

S6. emphasis on the scene.

P) PRQS

Q) SPRQ

R) RQPS

S) SRQP

S1. Sherlock Holmes is the

P)Who is in a state of grace

Q) is raised to the status

R) because in him scientific curiosity

S) exceptional individual

S6. of a heroic passion.

a) SPRQ

b) RPSQ

c) PRQS

d) SRQP

S1. The goals of our present system.

P) schooling is to prepare

Q) students for the examination centre

R) which will take them to the

S) of primary and secondary

S6. best technical institutions in the country.

a) PRQS

b) PSQR

c) SPQR

d) QPRS

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

One fine morning a _41_man knocked at the doors of the home for the aged run by nuns. He told the nun in charge that as he was _42_ to Delhi , he wanted to leave his servant-maid to the _43_ of the nuns.  He assured the nun of sending some money every month _44_ she was an orphan. The nun _45_ her saying that she had got an excellent master.

41.    a) nice            b) good

         c) gentle         d) bad

42.    a) changed     b) transferred

         c) moved        d) shifted

43.   a) Custody       b) protection

        c) Care             d) home

44.   a) though        b) if

        c) because      d) end

45.   a) consoled   b) condoled

        c) loved          d) praised

Directions: Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives given below:

Freedom has assuredly given us a new status and new opportunities. But it also implies that we should discard selfishness, laziness and all narrowness of outlook. Our freedom suggests toil and creation of new values for old ones. We should so discipline ourselves as to be able to discharge our new responsibilities satisfactorily. If  there is any one thing that needs to be stressed more than any other in the new set-up ,it is that we should put into action our full capacity, each one of us in his own sphere , however humble. Work, unceasing work, should now be our watch-word. Work is wealth and service is happiness. Nothing else is. The greatest crime in India today is idleness. If we root out idleness, all our difficulties , including even conflicts, will gradually disappear.

46. What has freedom undeniably offered to the citizens of India ?

a) New responsibilities

b) New values

c) New opportunities

d) New outlook

47. One thing needs to be stressed more than anything else in this new set-up. It is that people should.

a) Work to their full capacity

b) Substitute old values with new ones.

c) Discard narrowness of outlook

d) Discipline themselves suitably

48. ……………….. work should be the motto of our citizens.

a) Productive

b) Ingenious

c) Resourceful

d) Incessant

49. Nothing else can give joy except.

a) Wealth

b) Freedom

c) Service

d) Idleness

50. Anyone can free himself from the clutches of difficulties, if he

a) Discards idleness

b) Discharges his obligations

c) Eliminates narrow outlook

d) Fulfils his responsibilities.

ANSWERS
1 A 11 A 21 A 31 C 41 C
2 B 12 B 22 C 32 C 42 B
3 A 13 D 23 C 33 A 43 A
4 C 14 C 24 D 34 B 44 C
5 B 15 D 25 C 35 D 45 A
6 D 16 B 26 B 36 B 46 C
7 C 17 A 27 A 37 B 47 A
8 A 18 B 28 B 38 B 48 A
9 B 19 D 29 B 39 A 49 C
10 C 20 C 30 C 40 C 50 A

 

Call Now
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107