Exam Notification 2024

Test English 3

Find out the part that has an error. If there is no error, mark the part (d) as your answer.

  1. What kind of a book (a)/ do you like (b) to read most? (c)/ No error. (d)
  2.  Nehru was foremost statesman (a)/ of his time (b)/ during the freedom struggle. (c)/ No error. (d)
  3. He asked me (a)/ for little water (b)/ to drink. (c)/ No error. (d)
  4. Higher you go (a)/ the colder (b)/ you feel. (c)/ No error. (d)
  5. Canada is not (a) so rich a country (b)/ as United States is. (c)/ No error. (d)
  6. My class teacher gave me (a)/ an important information (b)/ regarding my career goal. (c)/ No error. (d)
  7. The Mount Everest (a)/ is the highest peak (b)/ in the world. (c)/ No error. (d)
  8. I met the man (a)/ who you know well (b)/ had saved the drowning boy. (c)/ No error. (d)
  9. Gupta is (a)/ an alumni of (b)/ St. Stephen College. (c)/ No error. (d)
  10. Rain and storm (a)/ are (b)/ the natural phenomenons. (c)/ No error. (d)

Give the Synonym of the words asked below.

11. Lugubrious

(a) Lethargic         (b) Latent               (c) Pensive                   (d) Prudent

12. Conducive

(a) Indigenous              (b) Exotic          (c) Appropriate          (d) Acerbic

Give the Antonym of the word asked below.

13. Taciturn

(a) Loquacious           (b) Reticent           (c) Moist                        (d) Placid

14. Prodigious

(a) Gigantic                  (b) Tiny                (c) Sharp                        (d) Blunt

Choose the correctly spelt words from among the following words.

15.  (a) Chuaffeur  (b) Rennaissance     (c) Reprecussion    (d) Camouflage

Read the following passage carefully and answer the questions based on it.

The recommendations of the Kiran Aggarwal-headed committee that the training structure for IAS officers be reformed and shortened need to be implemented for strengthening the steel frame of India. Over the decades, incremental changes in the IAS training programme have simply not kept pace with changing social realities. As a result, too much emphasis, is given on theory and classroom lectures in the drawn out two-year induction programme that has been in operation since 1969. In this regard, the committee’s suggestion this be shortened to 75 week makes eminent sense.

The committee’s view is bolstered by advancements in information technology that have enabled greater flexibility in learning modules. In fact, the committee is right in suggesting that greater emphasis needs to be given to on-job training by allowing young trainee officers more time to learn as sub-divisional magistrates and through field postings in districts with independent charge. The reduction in training period would also mitigate the shortage in junior-level IAS officers in most states. Besides, given the changing profile of candidates, there is also a need to incorporate domain-specific knowledge of the training programme. This would help create a dynamic cadre and make the training process more relevant.

As of today the IAS training module is too structured and rigid. This has much to do with tradition and an outmoded sense of importance inherited from civil services of the British Raj. But at a time when the bureaucracy is seen to be inefficient and slothful, it must subject itself to continuous reforms. In this regard, reviewing the service record of IAS officers after 10, 15 and 25 years and forcing inept ones to retire would inject professionalism and accountability in the bureaucracy. Only a meritocratic and efficient bureaucracy can deliver the country from its governance woes.

16. The aim of the recommendations of the committee is that

(a) The training structure for IAS officers be strengthen

(b) The training structure for IAS officers be devoid of practical information

(c) The training should be reformed and shortened

(d) The training for IAS be made compulsory

17. The need for the change in the training module of the steel frame of India is necessary to

(a) Strengthen it

(b) Keep it out of the hands of politicians

(c) Accept the realities of societies

(d)To keep pace with the changing social realities

18. The committee is right when it suggests that

(a) The emphasis should be given on job-related challenges

(b) The emphasis should be given to on-job training

(c) The emphasis should be given on language based training

(d) The IAS officers be set free to train themselves

19. Shortening the training period of IAS officers aims at

(a) Giving satisfaction to the aspiring IAS officers

(b)Mitigating the shortage in junior-level IAS officers in states

(c) Controlling the frustration of IAS officers

(d) Managing the states properly

20. The author of the passage suggests that

(a) Only a trained IAS officers can lead country to good direction

(b) Only a good training module can ease the woes of a country

(c) Only a meritocratic and efficient bureaucracy can deliver country from its governance woes

(d) Only an autocrate can lead the country systematically.

Rearrange the following passages and mark the choice that is an appropriate answer.

21. His declaration that he

(P) all minorities does not

(Q) will be depending mainly

(R) will champion the cause of

(S) obscure the fact that he

On the support of the muslims.

(a)SPRQ            (b) RPSQ                (c) PQRS            (d) RPQS

22. He does not want

(P) a communist but

(Q) are likely to bring out the

(R) to be branded

(S) the steps he is taking

True nature of his politics.

(a)SPRQ                 (b) RPSQ        (c) QPSR           (d) RSPQ

23. At such a critical time

(P) telling the parliament that

(Q) of India was caught

(R) India has no policy on the

(S) the then foreign minister

Gulf crisis and therefore, no rule.

(a) SQPR        (b) RSPQ              (c) QSPR        (d) SQRP

24. Throughout its very long

(P) eight years, the security

(Q) and murderous course of

(S) other way as if war

(R) council chose to look the

Bore no relation to security

(a) SPQR          (b) RPQS                (c) QPRS            (d) QPSR

25. (P) that was open to all castes

(Q) in 1932, Gandhi, at the time imprisoned in India,

(R) in 1915 Gandhi founded an ashram in Ahmedabad, India,

(S) embarked on a sin-day fast to protest the British decision.

(a) RPQS       (b) QSPR        (c) RSPQ           (d) QPSR

(ENGLISH)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A D B A C B A D B C
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C C A B D C D B B C
21 22 23 24 25
B B A C

A

Call Now
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107