Exam Notification 2024

Important English Questions for NDA I 2020

English is believed to be one of the most important subject in NDA examination. Paper -2 of NDA examinations consists questions on English subject. Part A of Paper 2 is of English containing a total 50 question of 4 marks each.

Hence it has an utmost importance in NDA examination. For those students applying for Army wing and of Non-Technical background are to be judged mostly on the basis of English paper.

As you all know that the NDA 1 2020 examination is just round the corner. Here. We are providing some important questions that may help you to understand NDA English for NDA examination 2020.

Directions: Read the following passage and answer the questions that follow:

At low tide he walked over the sands to the head- land and round the corner to the little bay facing the open sea. It was inaccessible by boat because seams of rocs jutted out and currents swirled round them treacherously. But you could walk there if your chose one of the lowest ebb-tides that receded a very long way. You could not linger on the expedition for once the tide was on the turn it came in rapidly. For this reason very few people cared to explore the little bay and the cave at the back of t. But the unknown always drew this man le a magnet. He found the bay fresh and unlittered, as it was completely covered by the sea at high tide. The cave looked mysteriously dark, cool and inviting and he penetrated to the farthest corner where he discovered a wide crack rather like a chimney. He peered up and thought he could see a patch of daylight.

  1. According to the writer, the bay could not be reached by boat because
(a) it has numerous layers of roc
(b) There were too many eddies
(c) it was facing the open sea
(d) There were seams of rocks and treacherously

  1. One could visit the bay
(a) At any time one chose
(b) On certain specified occasions
(c) When there was a low tde
(d) During the evening walk

  1. It was not possible to “ linger on the expedition “ because
(a)  The water rose rapdly
(b) The tde turned quickly
(c) The tde turned sprightly
(d) The water rushed in with a great force

  1. He found the bay “ fresh and unlittered “ because
(a) The sea water had receded
(b) He was the first visitor there
(c) The high tide had just washed the little away
(d) it was not frequented by people who would pollute it

  1. While passing through the cave, the writer discovered a
(a) Cool and secluded corner
(b) Large opening
(c) Chimney- shaped rock
(d) Big crack through which light came in

SPOTTNG ERRORS

6. It is incumbent (a) / with all the students(b) / to abide by the college rules(c) / No error(d)

7. The driver said that a hundred kilometres is after all a short distance(a)/ which he could cover in half an hour(b)/ or at the most in forty five minutes(c)/ no error(d)

8 He inquired me(a)/  why  I had not seen him the previous day(b)/ as I had promised to do(c)/ no error (d)

9 He said that (a)/ he will help me (b)/ secure a decent job(c)/ no error (d)

10 No effort has been made at all (a)? to cash on (b)/ the refurbished image of Indian tens (c)/ no error(d)

CLOZE TEST

Directions:- In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each blank four words have been suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word each case.

We will be crushed if civil —11—– is started. It will be a —-12– to the clock. The technique of –13— against civil disobedience has been –14–. We may have to wait—15 — two years or more  for a sutable 16—– to be created. Any  hasty —17 — ,may result in complete — 18–Labour troubles will-19—- to violence and there will be –20- discord.

11  
(a) War
(b) Disturbance
(c) Disobedience
(d) Riot

12  
(a) Rewinding
(b) setback
(c) reversal
(d) damage

13  
(a) Guarding
(b) Fighting
(c) Protection
(d) Defence

14  
(a) practised
(b) Perfected
(c) Learnt
(d) rehearsed

15  
(a) Atleast
(b) Mnmum
(c) For
(d) Approximately

16  
(a) Wearther
(b) Atmosphere
(c) climate
(d) Condition

17  
(a) Action
(b) Deed
(c) Work
(d) Decision

18  
(a) Obedience
(b) Disaster
(c) Doom
(d) Demoralisation

19  
(a) Grow
(b) Lead
(c) Tae
(d) Draw

20  
(a) Community
(b) Religious
(c) Communal
(d) labour
   

Directions: In each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

21  
P As environmental tools
Q for military purposes
R are finding various new users
S the world’s fastest computers initially concieved

   
(a) PQRS
(b) SQRP
(c) RPSQ
(d) QPSR

22  
P While some people live
Q To eat and drink and wear
R Many have not even enough
S In luxury

e

   
(a) PQRS
(b) SQRP
(c) RPSQ
(d) QPSR

23  
P Milton Sad that those person s
Q Would be damned
R Who do not obey
S God’s command

   
(a) PQSR
(b) QPRS
(c) PRSQ
(d) RSPQ

24  The mother exclaimed that
P to have solve the puzzle
Q So quickly
R It was
S Very clever to him

(a) RSPQ
(b) SPRQ
(c) PSQR
(d) QRPS
   

25 We have ncreased
P N the atmosphere
Q The amount of carbon doxde
R Despite a scentfc consensus
S That global temperature

   
(a) QPRS
(b) RSPQ
(c) PRSQ
(d) QPSR
ANTONYMS
26  The officer exaggerated the damage caused by the rowdies.
(a) underwrote
(b) condemned
(c) ignored
(d) underestimated

27   The speaker was unable to pacify the crowd.
(a) excite
(b) antagonize
(c) threaten
(d) challenge

28   His officer was a very strict person.
(a) pleasant
(b) open hearted
(c) lenient
(d) indifferent

29 Servitude is not helpful for mental growth.
(a) Disservice
(b) Retirement
(c) Freedom
(d) Termination

30  His attitude to poor people is deplorable.
(a) commendable
(b) miserable
(c) equitable
(d) desirable

31 Military
(a) Civil
(b) Militant
(c) Civility
(d) coup

32 embrace
(a) disobey
(b) contradict
(c) reject
(d) obscure

33 Subversion
(a) destabilisation
(b) Clarity
(c) complance
(d) santy

34 Underrein  
(a) Under wrap
(b) Without target
(c) Let loose
(d) No clout

35 Zenth
(a) Height
(b) Apex
(c) Bottom
(d) Revile
SYNONYMS
36 Frailty thy name is woman
(a) boldness
(b) weakness
(c) beauty
(d) intelligence

37 It s not for lay readers to evaluate a great poet
(a) Expert
(b) Learned
(c) Ordinary
(d) idle

38 I found his crude manners abominable
(a) detestable
(b) flattering
(c) attractive
(d) sloppy

39 His election was unanimous
(a) One voice
(b) Same voice
(c) Together
(d) By all

40 Will you please rectify the mistake
(a) Correct
(b) Clarify
(c) Condone
(d) Regularise

 

41 Baleful
(a) Uncovered
(b) Runous
(c) gentle
(d) Tral

42 Hoodwink
(a) bamboozle
(b) antcpate
(c) desperate
(d) humble

43  Nimble
(a) Clumpsy
(b) Honest
(c) Needless
(d) Agile

44 Desultory
(a) Frugal
(b) Random
(c) Diminish
(d) Forsake

45 jealous
(a) Envious
(b) Greedy
(c) Lustful
(d) proud

FILL IN THE BLANKS

46 It————– to me that she was incurable
(a) Happened
(b) Occurred
(c) Flashed
(d) Suggested

47 Anita —-me of a girl I used to now
(a) recalls
(b) remembers
(c) reminds
(d) recollects

4 8 My father too ——to push open the heavy door.
(a) faint
(b) Feeble
(c) timid
(d) faltering

49 They are refugees in need of ———
(a) restoration
(b) rehabilitation
(c) recapitulation
(d) renovation

50 The shirt is not expensive  , I brought it very——
(a) Cheaply
(b) Low
(c) Dearly
(d) Cheap
ANSWERS

1

D

11

C

21

C

31

A

41

B

2

C

12

B

22

B

32

C

42

A

3

B

13

B

23

C

33

C

43

D

4

C

14

A

24

A

34

C

44

B

5

D

15

A

25

A

35

C

45

A

6

B

16

B

26

D

36

B

46

B

7

A

17

A

27

A

37

C

47

C

8

C

18

B

28

C

38

A

48

B

9

C

19

B

29

C

39

D

49

B

10

B

20

C

30

A

40

A

50

A

TRISHUL DEFENCE ACADEMY
ALLAHABAD| BAREILLY| DEHRADUN | GWALIOR| RANCHI 

Corporate office

Gayatri Dham Building, Milan Tower, Behind Max Mall, Civil Lines, Prayagraj (U.P.) 211001,

Contact:  8400083030

Website: www.trishuldefenceacademy.com

Mail us at info.trishuldefenceacademy@gmail.com

Call Now
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107