English Speed Test

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

  1. Those sort of people (a) / usually do not (b)/ earn fame in society (c) / No error (d
  2. This laboratory of physics is (a) / not only equipped with (b) / all state of the art instruments (c) / but also with outstanding physicists (d) / No error (e)
  3. Had I come (a) / to know about his difficulties (b)/ I would have certainly helped (c) / No error (d)
  4. One of them (a) / forgot to take their bag (b) /from the school (c) / No error (d).
  5. I live on a top floor (a) / of an old house (b) / when the wind blows (c) / all the windows rattle (d) / No error (e
  6. Stories have always been used (a) / as a powerful tool for communicating vital information from (b) / one generation to another (c) / No error (d)
  7. It is not difficult to believe that a man(a) / who has lived in this city for a long time (b)/ he will never feel at home anywhere else in the world (c)  / No error (d)
  8. I did not like his (a) / comments on my paper (b) / but I had no alternative as I had agreed to keep quiet (c) / No error (d)
  9. As it was Rajan’s (a) / first interview he dressed him (b) / in his most formal suit(c) / No error (d)
  10. Myself and Gopalan (a) / will take care of (b) / the function on Sunday (c) / No error(d)

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

One of the major crises facing the country is the looming water shortage. A recent report of the UN has named India among the worst countries for poor quality of water. The report ranks 122 countries according to the quality of their water as well as their ability and commitment to improve the situation. Belgium is considered the worst basically because of the quality of its groundwater. Rains failed in most parts of India in 2009-10 and the vast areas of Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Orissa were in the grip of devastating drought. People without water turn desperate and violent. Villagers in Rajasthan last year attacked the Food Corporation godowns. Worse may be coming.

With main polluters refusing to control pollution (America, the world’s greatest polluter, refuses to cooperate with other countries) the world is getting hotter. This means that the great ice shelves (weighing billions of tons) of the Antarctic are collapsing. We cannot even conceptualize the dangerous consequences. Last century, sea levels in Venice rose by one step of a staircase. This century they are expected to rise by five steps. An additional cause for Venice’s sinking is the draining of the underground water table due to industrialization.

The water tables in our cities have also been going lower and lower. When ocean level rises, Tuvalu in the Pacific Ocean will be the first to go under the waves. Citizens of that country are already migrating to New Zealand. Will citizens of Maldives crowd into Kerala? Will another mass migration from Bangladesh turn West Bengal upside down?

11. Citizens of Tuvalu are migrating to:

(A)Belgium
(B)West     Indies
(C)Morocco
(D)New Zealand

12. Belgium is suffering actually because of:

(A) the sluggish pace of its economy
(B) the discharge of industrial effluents
(C) quality of its groundwater
(D) the rising cost of living

13. Villagers in Rajasthan attacked Food Corporation godowns because of:

(A) low prices offered to them for wheat
(B) refusal of Food Corporation to buy wheat from the local farmers
(C) no financial help from the government bodies
(D) shortage of water

14. One of the reasons for Venice’s sinking is:

(A) Industrialization
(B) its proneness to earthquake
(C) felling of trees
(D) civil construction

15. The word devastating as used in the passage means:

(A) Fruitful
(B) Impressive
(C) Disastrous
(D) Developing

Direction: In each of the following questions, out of the given alternatives choose the one which best expresses the meaning of the given word:

16.PAINSTAKING

(A)    Feeling Panic

(B)    Thorough and rigorous

(C)    Taking risk

(D)   Painful and sorrowful

17. SUBSTANTIAL

(A)    Delicate                         (B) Graceful

(C)    Sensational      (D) Significant

18. INDOLENT

(A)    Cautious            (B) Lazy

(C)    unintelligent      (D) Stubborn

19. VEHEMENTLY

(A)    Devoutly            (B) Serenely (C)        Hysterically      (D) Forcefully

20. OBLIVIOUS

(A)    Narrow-minded (B) Daring

(C)    Stubborn           (D) Unaware

Direction: In each of the following questions, out of the given alternatives choose the one which is opposite in meaning to the given word:

21. COMIC

(A)  Painful      (B)    Fearful

(C)  Tragic       (D)   Emotional

22. COMMUNICATIVE

(A)  Primitive            (B) Passive

(C)  Dumb                 (D) Reticent

23. RETAIN

(A)  Reject                 (B) Renounce

(C)  Spare                 (D) Eject

24. ESCALATE

(A)  lessen                (B) Subside

(C)  Reduce              (D) Heal

25. TERRIBLE

(A)  Horrible            (B)Awesome

(C)  Delightful          (D) Hideous

Trishul Defence Academy Addresses

Corporate office: -Gayatri Dham Building, Milan Tower, Behind Max Mall, Civil Lines, Prayagraj (U.P.) 211001, Contact:  8400083030

Branch Offices :

AGRA:- 16,17,18 Balaji Complex Silver City, Gwalior Road Agra Cantt
Contact : 6399013030

BAREILLY:–  35A Civil Lines, Chauki Chauraha, Near Amaya  Hotel, Bareilly (U.P.)   Contact : 9690502728

RANCHI:- 6th Floor Jagganath Tower, 403, Circular Road, Lalpur, Ahirtoli, Ranchi (Jharkhand) Contact: 9934113030

GWALIOR:- 106 MLB colony, Near Miss school, Padav, i.e. Gwalior Contact: 6262063030

Website: www.trishuldefenceacademy.com

Mail us at info.trishuldefenceacademy@gmail.com

JAI HIND

ANSWERKEY


Answer Key
1 A 11 D 21 C
2 B 12 C 22 D
3 C 13 D 23 C
4 B 14 A 24 B
5 A 15 C 25 C
6 D 16 C    
7 C 17 D    
8 D 18 B    
9 B 19 D    
10 A 20 D