Exam Notification 2024

Current Affairs MCQs

Currents affairs are very important sections for all the competitive exams. Following are some current affairs Mcqs which will helps the aspirants to be updated.

CURRENTS AFFAIRS
  1. Who is the new CEO of Alphabet?

(a) Larry Page

(b) Tim Crook

(c) Sundar Pichai

(d) Jack Dorsey

  1. India and which country have signed JDI to strengthen Indian railways?

(a) Russia

(b) Sri Lanka

(c) Germany

(d) Italy

  1. India’s first maritime museum is to be established at which of the following sites?

(a) Navinal

(b) Amri

(c) Lothal

(d) Bet Dwarka

  1. Indian Navy is to setup an aircraft museum in which city?

(a) New Delhi

(b) Kolkata

(c) Panaji

(d) Kochi

  1. World soil day is celebrated on which date?

(a) 3rd December

(b 4th December

(c) 5th December

(d) 6th  December

  1. ‘Bharatiya Poshan Anthem’ has been written by which writer?

(a)  Shankar Mahadevan

(b) Prasoon Joshi

(c) Vishal Khurana

(d) Ehsaan Nurani

  1. International Day of Persons with Disabilities is observed on which date?

(a) 1st December

(b) 2nd December

(c) 3rd December

(d) 4th December

  1. What is the name of the typhoon that recently hit Phillippines?

(a) Frank

(b) Kammuri

(c) Angela

(d) Haiyan

  1. Which NASA satellite has recently found the crashed Indian Moon lander Vikram?

(a) CALIPSO

(b) Auro

(c) Landsat7

(d) LRO

  1. Who took charge as the Commander-in-Chief of Andaman & Nicobar Command?

(a)  Sam Manekshaw

(b) Podali Shankar Rajeshwar

(c) Bipin Rawat

(d) Amarjeet Singh Bedi

  1. Who won the Shakti Bhatt First Book Prize?

(a)  David Reich

(b) Shrikant G. Talageri

(c) Tony Joseph

(d) Hartosh Singh Bal

  1. Which missile tested recently  procured limited quantity from Israel ?

(a) Barak 8

(b)Agni II

(c) Spike  LR

(d) Prithvi II

  1. Which of the following operation has been launched to crack down illegal trade in the mongoose hair?

(a)  Operation Mongoose

(b) Operation Environment

(c) Operation Clean Art

(d) Operation Woodrose

  1. Which Radar Imaging Satellite is to be launched by ISRO?

(a) RISAT- 2B

(b)RISAT- 2BR1

(c) RISAT- 1BR2

(d)RISAT 1B

  1. Ajit Doval is the _________ National Security Advisor (NSA) to the Prime Minister of India.

(a)  5TH

(b) 7TH

(c) 9TH

(d) 14TH

  1. India with which country do exercise related to mine measure?

(a)  USA

(b) China

(c) Japan

(d) Russia

  1. Which State celebrates its statehood day on 1st December?

(a) Nagaland

(b) Mizoram

(c) Assam

(d)Manipur

  1. Who recently took charge as the chairman of Ordnance Factory board?

(a)  Ajit Doval

(b) Hari Mohan

(c)  Saurabh Kumar

(d)  Soma

  1. National Pollution Control Day was observed on?

(a)  4th December

(b) 2nd  December

(c) 6th December

(d) 8th December

  1. National Milk Day was celebrated on

(a) 21st November

(b) 23rd November

(c) 26th November

(d) 28th November

  1. Which country was elected as a member of the World Heritage Committee?

(a)  India

(b) Thailand

(c) Costa Rica

(d) Cyprus

  1. Who wins or won the gold medal in ISSF World Cup Final?

(a)  Manu Banker

(b) Lavenia Valarin

(c) All of these

(d)None of these

  1. Singapore Signs MOU with ________ on Cybersecurity Cooperation

(a)  South Korea

(b) North Korea

(c) Australia

(d) Indonesia

  1. Defence Minister Rajnath Singh to inaugurate _______ Military Literature Festival in Chandigarh.

(a) 3rd

(b) 4th

(c) 2nd

(d) 5th

  1. Madhya Pradesh govt to give _____ reservation to sportspersons in jobs.

(a)  2%

(b) 4%

(c) 3%

(d) 5%



Hope the blog of Trishul Defence Academy helps the aspirants for their preparations for exams .  For more  updates  visit  our website .
ANSWERKEY
ANSWER KEY
1 C 11 C 21 C
2 C 12 C 22 C
3 C 13 C 23 A
4 B 14 B 24 A
5 C 15 A 25 D
6 B 16 C    
7 C 17 A    
8 B 18 B    
9 D 19 B    
10 B 20 C    

Jai Hind

Trishul Defence Academy Addresses

Corporate office: -Gayatri Dham Building, Milan Tower, Behind Max Mall, Civil Lines, Prayagraj (U.P.) 211001, Contact:  8400083030

Branch Offices :

AGRA:- 16,17,18 Balaji Complex Silver City, Gwalior Road Agra Cantt
Contact : 6399013030

BAREILLY:–  35A Civil Lines, Chauki Chauraha, Near Amaya  Hotel, Bareilly (U.P.)   Contact : 9690502728

RANCHI:- 6th Floor Jagganath Tower, 403, Circular Road, Lalpur, Ahirtoli, Ranchi (Jharkhand) Contact: 9934113030

GWALIOR:- 106 MLB colony, Near Miss school, Padav, Gwalior Contact: 6262063030

Website: www.trishuldefenceacademy.com

Mail us at info.trishuldefenceacademy@gmail.com

Call Now
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trishlldefenceac/public_html/blog/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107